5 anledningar till att du behöver träffa en fysioterapeut

31 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Låt en fysioterapeut ta en titt på dig

När du lider av smärta är det sista du vill göra att gå till en annan läkare. Du har förmodligen redan träffat din primärvårdsläkare och kanske till och med några specialister. Så vad är en till? fysioterapeut nära mig kan faktiskt ge mycket lindring och hjälpa dig att komma snabbare på väg mot återhämtning. Här är fem anledningar till att du behöver träffa en fysioterapeut.

image

 

Hur en fysioterapeut kan hjälpa dig

1. Det är en bra idé för dig att få en fysioterapeut att hjälpa dig
Fysioterapi kan hjälpa till att identifiera grundorsaken till din smärta och utarbeta en behandlingsplan för att åtgärda den. Detta kan omfatta manuella terapier som massage, stretching och ledmobilisering samt modaliteter som värme- eller kylterapi, elektrisk stimulering och ultraljud. Beroende på orsaken till din smärta kommer din sjukgymnast att skapa en anpassad behandlingsplan för att hjälpa dig att finna lindring.

2. Förbättra dina rörelser
Om du lider av smärta kan du börja kompensera genom att ändra ditt sätt att röra dig. Detta kan leda till ytterligare problem längre fram. Fysioterapi kan bidra till att förbättra dina rörelsemönster och lindra smärta genom att omskola din hjärna och dina muskler så att de rör sig på ett mer effektivt sätt. Detta görs ofta genom övningar som fokuserar på rörelseomfång, flexibilitet, styrka och balans.

3. Förebygga framtida skador
När du väl har blivit skadad är det mer sannolikt att du blir skadad igen i framtiden. Därför är det så viktigt att rehabilitera ordentligt efter en skada med hjälp av en fysioterapeut. De kan skapa ett skräddarsytt rehabiliteringsprogram som bidrar till att minska risken för nya skador och gör att du kan röra dig säkert och tryggt i framtiden.

4. Återhämta dig efter en operation
Om du nyligen har genomgått en operation kan fysioterapi hjälpa dig att återhämta dig snabbare och återgå till dina normala aktiviteter snabbare. Din sjukgymnast kommer att arbeta med dig för att återfå rörelseomfång och styrka samtidigt som han/hon hjälper dig att minska smärta och svullnad. De kommer också att ge dig vägledning om hur du på ett säkert sätt kan återuppta fysisk aktivitet utan att riskera att skadas på nytt.

5 . Förbättra din allmänna hälsa
Fysioterapi är inte bara för personer som är skadade eller har ont – det kan också användas som ett verktyg för att förhindra att problem utvecklas från första början . Om du har en stillasittande livsstil, lider av kroniska sjukdomar som artrit eller diabetes , eller går igenom graviditet eller klimakteriet , kan fysioterapi bidra till att förbättra din allmänna hälsa genom att hålla din kropp stark och rörlig.
En fysioterapeut kan ge råd om ergonomi, kost och motion, som alla bidrar till den allmänna hälsan och välbefinnandet.

Vänta inte tills du har ont för att träffa en sjukgymnast! De kan inte bara hjälpa till att minska smärtan utan också förebygga skador innan de uppstår. Om du letar efter någon som kan förbättra dina rörelsemönster, leta inte längre än en fysioterapeut nära dig! Boka en tid idag och börja skörda fördelarna med fysioterapi! Tack för att du läste!

Fler nyheter