Allt du behöver veta om kosttillskott

12 mars 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Kosttillskott har blivit en integrerad del av många människors dagliga rutin, och det finns idag en uppsjö av olika typer av tillskott för att stödja allt från muskelbyggnad till immunförsvaret. Men vad är kosttillskott egentligen, och hur vet man vilka som är rätt att ta? I den här artikeln går vi igenom grunderna i kosttillskotten, och varför de kan vara en viktig del av din hälsosamma livsstil.

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är produkter som är avsedda att komplettera kosten. De kan innehålla en bred variation av näringsämnen, såsom vitaminer, mineraler, aminosyror, och örter eller andra botaniska ämnen. Syftet med dessa tillskott är att se till att man får i sig tillräckligt av de näringsämnen man kan behöva för att kroppen ska fungera optimalt, speciellt om man av olika anledningar inte får i sig detta via den vanliga kosten.

Vem behöver kosttillskott?

Användningen av kosttillskott kan variera stort beroende på individens hälsotillstånd, kostvanor och livsstil. Vissa grupper som kan dra nytta av kosttillskott är bland annat:

  • Personer med näringsbrister: Dessa kan ha uppkommit till följd av olika sjukdomar eller tillstånd som påverkar näringsupptaget.
  • Äldre vuxna: Äldre kan ha försämrat upptag av till exempel B12, vilket kan göra tillskott nödvändigt.
  • Vegetarianer och veganer: Dessa riskerar att få i sig för lite av vissa näringsämnen som huvudsakligen finns i animaliska produkter, till exempel B12 och järn.
  • Gravida kvinnor: Under graviditeten ökar behovet av vissa näringsämnen, som folsyra.
  • Idrottare: Personer som tränar mycket kan behöva extra tillskott av till exempel protein och andra näringsämnen för att stötta återhämtning och muskeluppbyggnad.

Kosttillskott

Hur väljer man rätt kosttillskott?

Innan du börjar ta kosttillskott är det viktigt att göra din forskning eller konsultera med en hälso- och sjukvårdsperson för att säkerställa att det du överväger att ta är säkert och lämpligt för just din situation. Det finns några viktiga aspekter att tänka på:

  1. Kvalitet och säkerhet: Se till att produkten är testad och verifierad av tredje part för att säkerställa kvaliteten på innehållet.
  2. Doseringsnivå: Kontrollera att mängden av varje näringsämne inte överstiger rekommenderade dagliga intag, eftersom även vitaminer och mineraler kan ha negativa effekter i för stora doser.
  3. Interaktioner: Vissa kosttillskott kan interagera negativt med mediciner eller andra tillskott.
  4. Specifika behov: Välj tillskott som motsvarar dina särskilda behov. Det är inte nödvändigt att ta tillskott som innehåller näringsämnen du redan får i tillräcklig mängd genom kosten.

Bruk och biverkningar

När det gäller kosttillskott är det av yttersta vikt att följa anvisningarna på etiketten och inte överskrida rekommenderade doser. Överskott av vissa vitaminer och mineraler kan leda till negativa hälsoeffekter. Exempelvis kan för mycket A-vitamin leda till förgiftning, och för högt intag av kalcium kan ge upphov till njurstenar. Det är också viktigt att vara medveten om möjliga biverkningar och att vissa tillskott kan påverka andra mediciner du tar. Därför ska alltid en läkare eller annan kvalificerad hälso- och sjukvårdsperson konsulteras innan du börjar, eller gör förändringar i ditt intag av kosttillskott.

Fler nyheter

25 oktober 2021

Downlights