Bergsprängning i Stockholm med precision

30 juni 2022 william eriksson

editorial

Ska man bygga ett hus eller en väg i Stockholm behöver man ha kunskaper om hur grunden förbereds. Markarbetet är viktigt för att förankra huset eller vägen, och kräver lite omtanke. Man brukar säga att man ska bygga huset på berg och inte lös sand. Det är nog sant, även om man idag lätt kan sätta pålar i sanden till många meters djup för att förankra huset i berggrunden.

Att bygga hus på berg är nog så lätt om man råkar ha sådan tur att berget ligger perfekt och passar huset man vill sätta upp. Men det händer inte ofta. Egentligen händer det aldrig. Detsamma gäller vägar. En väg görs inte genom att man kletar lite asfalt på berget och sätter upp skyltar. Dagen byggnadsteknik kräver lite mer finess än så. Men vad gör man om berget är i vägen?

Riktad sprängning

Berg som ska bort sprängs bort. Det finns egentligen ingen annan bra lösning. Stora stenar kan man lyfta bort, men man kan inte hacka och lyfta bort berg. Det ligger i bergets natur! Men spränga går fint och det görs regelbundet, inte minst i Stockholm med omnejd där berggrunden tittar upp ur marken eller ligger grunt nästan överallt. 

Att spränga är i sig ganska enkelt, man borrar ett hål i berget, monterar sprängmedel och tändhatt, intar säkerhetsavstånd och avfyrar. Men spränger man inne i staden är det betydligt mer komplicerat. Dels kan man inte riskera att lösa delar av berget far omkring som projektiler och slår ner ovetande förbipasserande, dels måste man undvika att smällen vibrerar så kraftigt att bergochdalbanor på Gröna Lund spårar ur. 

 

Bergsprängning

 

Kontakta experter inför sprängning inne i staden

Spränger man inne i staden behöver man kontakta experter på bergsprängning i Stockholm för att få rätt resultat på ett säkert sätt. I tätbebyggt område räknar man ut precis hur lite sprängmedel som behövs. Man borrar in sprängmedlet så att sprängverkan blir maximal i rätt riktning, och minimal åt andra håll.

Man använder även kraftiga sprängmattor för att förhindra kringfarande berg, och informerar området om vad som är på gång. Det finns finns ännu fler detaljer att hålla reda på, och det kan sprängaren. För att spränga berg i Stockholm kontaktar man en expert som vet hur det ska gå till!

Fler nyheter

25 oktober 2021

Downlights