Många försöker spara energi med hjälp av luft/luftvärme pump

03 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Många försöker spara energi med hjälp av luft/luftvärme pump

Det är många hushåll i vårt avlånga land som fruktar den vinter som kommer. Inte för att det ska bli kyla och snö, det har vi klarat av i tusentalsår. Det man fruktar är en ny fara. Nämligen elräkningen. 70-80% av elkostnaderna för ett vanligt hushåll i Sverige består av uppvärmning. Vissa har direktverkande el som ända värme källa, andra har elpanna. Oavsett hur huset värms upp så kommer vintern innebära höjda kostnader.

Ett sätt att minska dessa kostnader är att installera en luft/luft värmepump.

Luftvärmepumpar är en typ av förnybar energiteknik som kan användas för uppvärmning och kylning av utrymmen samt för varmvatten. De fungerar genom att använda ett köldmedium för att överföra värme från utomhusluften till en byggnad eller fastighet. Denna process vänds om på sommaren, vilket ger svalka.

Luft/Luft värmepump

 

Många fördelar, få nackdelar

Den största fördelen med luftvärmepumpar är att de kan ge värme och kyla till en byggnad samtidigt som de använder mindre energi än traditionella system. Faktum är att en luftvärmepump kan vara upp till fyra gånger effektivare än elvärme. Detta innebär att du potentiellt kan spara stora summor pengar på dina energiräkningar genom att byta till en luftvärmepump.

Det finns flera andra fördelar med luftvärmepumpar. De är en teknik för förnybar energi, vilket innebär att de kan hjälpa dig att uppfylla dina mål för koldioxidminskning. De är också mycket underhållsfattiga och har en lång livslängd, vilket innebär att de kan spara dig pengar på lång sikt.

Den enda nackdelen med luftvärmepumpar är den initiala kostnaden. De kan vara dyrare att installera än traditionella värmesystem. Men de besparingar du gör på dina energiräkningar kommer snabbt att kompensera för den initiala investeringen. Det är helt enkelt värt det att undersöka. Även om vi har milda vintrar i Skåne så är ett tips att kontakta någon av de lokala leverantörerna redan idag, exempelvis.

Fler nyheter