Padel – den snabbt växande sporten som erövrar världen

21 april 2023 Julia Zsiga

Padel har under de senaste åren upplevt en enorm popularitetsökning världen över. Denna artikel tar en närmare titt på sportens ursprung, regler och utrustning samt hur padel påverkar både fysisk och mental hälsa.

Padel – en sport med intressant historia

Padel uppfanns i Mexico på 1960-talet av Enrique Corcuera, som skapade en tennisliknande sport med mindre banor och enklare regler. Sporten spreds snabbt i Latinamerika och nådde Spanien under 1970-talet, där den fick sitt stora genombrott. I dag är padel en av de snabbast växande sporterna i världen, och fler och fler länder anordnar nationella och internationella tävlingar. Padel är en blandning av tennis och squash, där spelarna använder solida racketar och en perforerad boll på en bana omgärdad av glasväggar och metallnät.

image

Regler och utrustning i padel

Padel spelas oftast i dubbel, vilket innebär att två lag om två spelare var tävlar mot varandra. Spelet börjar med en serve, som utförs underhands, och poäng delas ut efter varje bollväxling. Bollen får studsa en gång på marken innan den måste returneras, men väggarna kan också användas för att spela bollen. Detta skapar en dynamisk och snabb spelstil som lockar både nybörjare och erfarna spelare. Padelrack och bollar är speciellt utformade för sporten och skiljer sig från traditionell tennisutrustning. Racketarna är solida och perforerade, vilket ger dem en lägre vikt och bättre kontroll. Bollarna är gjorda av gummi och har små hål som ger dem en lägre studs och hastighet än tennisbollar.

Fysiska och mentala hälsofördelar

Padel är en utmärkt form av motion, eftersom det är en sport som kräver kondition, styrka och smidighet. Spelarna måste ständigt vara i rörelse för att möta och returnera bollen, vilket ger en effektiv kardiovaskulär träning. Dessutom förbättrar sporten balans, koordination och reflexer genom de snabba och varierade rörelserna på banan. Utöver de fysiska fördelarna bidrar padel även till mental hälsa. Sporten kräver samarbete, kommunikation och strategi, vilket stärker både relationer och problemlösningsförmåga. Dessutom främjar padel social interaktion och gemenskap, då den ofta spelas i grupp och i klubbmiljöer.

Läs mer här: https://scandinavianpadel.se/p/padelbanor/

Fler nyheter