Vad gör en omrörare i Stockholm?

25 oktober 2021 patrick pettersson

editorial

Vad tänker du på när du hör ordet omrörare? Ser du framför dig hur någon står med en stor slev och rör om i en gigantisk gryta? Eller är det en liten visp av något slag, som maskinellt rör runt i en såskastrull på spisen? En omrörare är inget av dessa utan något helt annat, om än mycket viktig. För en omrörare i Stockholm är en mekanisk del i ett flöde som ser till att flödet håller samma sammansättning.

För dig som började med att tänka på personen med sleven, eller den lilla vispen, så vet du säkert hur svårt det är att röra runt i en vätska eller massa, och få den att hålla samma sammansättning genom hela. Det blir lätt tjockare längs med kanterna, eller i botten av kärlet. Men så är det inte heller ett flöde som du rör runt i, utan ett stängt kärl, i form av en kastrull eller bunke. Ändå är det lätt att förstå att en omrörare bör vara mycket avancerad i sin form.  

Det rätta flödet

Om du går till affären för att köpa en ansiktscreme, ett schampo eller en yoghurt, så vill du veta vad det är som du går hem med. Du vill inte att ena gången ska produkten nästan vara hård, och nästa gång rinnande. Och det är där som en omrörare kommer in i ekvationen. Det är omröraren som ser till att flödet är exakt likadant hela tiden gällande tjocklek, men även gällande sammansättningen.

I de fall där man har en omrörare för exempelvis mediciner, så är detta extra viktigt. För när du ska ta ett visst mått av exempelvis hostmedicin, så är det extremt viktigt att du får rätt dosering av de verksamma substanserna. Annars kanske du inte tillfrisknar, eller så får du för mycket medicin och kan få problem. 

 

Fler nyheter

25 oktober 2021

Downlights