Hamburgarens historia
Hamburgaren är en saftig biff mellan två skivor bröd, ofta toppad med olika sorters sallad och dressing, och serverad med krispiga pommes frites. Idag är hamburgaren en riktig klassiker i Sverige, men så har det inte alltid varit. Rätten, vars moderna version uppfanns av tyska immigranter i USA, kom först till Sverige på 1950-talet och har sedan dess utvecklats till en av de vanligaste snabbmatstyperna i landet.
Ursprung i USA
Det råder viss förvirring runt hamburgarens egentliga ursprung. Många säger snabbt och enkelt att den kommer från staden Hamburg i Tyskland, men i verkligheten är det, som ofta, mer komplicerat. Rätter som liknar hamburgare fanns visserligen i Tyskland långt innan den moderna hamburgaren utvecklades, men det vi idag skulle kalla en hamburgare uppfanns istället under sent 1800-tal av tyska immigranter i USA. Många personer har påstått sig vara hamburgarens uppfinnare, och det är omöjligt att veta vem som faktiskt var det. En möjlighet är att de alla uppfann hamburgaren separat från varandra vid ungefär samma tid – det verkar kanske osannolikt, men är definitivt möjligt.
Hamburgaren i Sverige
Den första svenska hamburgerrestaurangen slog upp sina dörrar i Helsingborg år 1957, och dess invigning förrättades av Prins Bertil. Restaurangen lyckades bra på en lokal skala, men det var inte förrän större internationella kedjor kom till landet på 1970-talet som rätten verkligen slog igenom. Vid den tiden krävdes det enorma kapital som dessa företag kunde investera för att få människor att prova på denna mystiska utländska rätt. På senare tid har det svenska folket dock börjat dra sig bort från de stora företagen och istället gå till mindre, lokala restauranger, och det med god anledning. Ett exempel på en sådan modern, lokal Hamburgarerestaurang i stockholm är Axel’s Grill. Hos dem får man färsk mat lagad med kärlek till kund och matkultur, och en unik matupplevelse som de stora kedjorna aldrig kan erbjuda.