Värmepumpar ger lägre uppvärmningskostnader

31 maj 2021 jonas olsson

Är du trött på att värma upp huset med svindyra elradiatorer och få en ångestklump i magen varje gång fakturan för uppvärmningen kommer? Är du inte sugen på att borra efter bergvärme för flera hundra tusen kronor heller? Då kan en värmepump vara ett mycket bra alternativ att överväga. 

Värmepumpar är populära bland husägare i Sverige eftersom de erbjuder billig och effektiv uppvärmning. En vanlig luftvärmepump fungerar på så sätt att kall luft sugs in utifrån för att via pumpen omvandlas till varm luft. Ett aggregat monteras på utsidan av huset och en fläkt sätts upp på insidan. Mellan aggregatet och fläkten löper en slang – som alltså går genom ytterväggen och in – genom vilken luften utifrån strömmar. 

 

Får man installera en värmepump själv?

Eftersom värmepumpar kräver fast installation måste du ta hjälp av en behörig elinstallatör när den ska monteras. Att utföra fasta installationer utan att vara auktoriserad för det är både olagligt och framförallt farligt. Felaktigt utförda elarbeten utgör en stor brandrisk. 

Vidare följer också ett kondenskärl med en värmepump. När kall luft omvandlas till värme bildas kondens – det vill säga vattendroppar – som ju måste ta vägen någonstans. På grund av detta måste installatören du väljer att anlita även vara behörig inom VVS. 

Värmebolaget i Stockholm är en av många bra firmor du kan vända dig till för hjälp med installation av värmepumpar. 

 

 

Billigare i både inköp och drift

Som nämndes i inledningen är en värmepump ett billigt och bra alternativ till bergvärme och andra mer kostsamma sätt att sänka sina uppvärmningskostnader. Bergvärme är billigare att använda och ger således lägre månadskostnad, men att borra efter bergvärme och installera det hela kostar en mindre förmögenhet.

En värmepump kostar betydligt mindre att installera och ger även så pass mycket billigare uppvärmning att det märks rejäl skillnad på elräkningarna. Inte minst under årets kallare perioder.

Fler nyheter