Energisnåla sidohängda fönster med spröjs

21 december 2021 jonas olsson

Har man äldre fönster av bra virke lönar det sig ofta att renovera dem. Men är man inte så lyckligt lottad är det en bättre affär att byta ut dem mot nya mer energisnåla. Detta trots att ett fönsterbyte kan kosta en hel del. Med nya fönster sänker man snabbt uppvärmningskostnaderna och får ett bättre inomhusklimat även på sommaren eftersom dagens moderna fönster också skyddar mot stekande sol och hetta.

Ska man byta fönster gäller det att välja en modell som passar ihop med huset. Till vår klassiska svenska arkitektur passar det särskilt bra med sidohängda fönster med spröjs. I de allra flesta fall väljer man samma stil på fönstren som det var tidigare. Men bor man i ett äldre hus som har renoverats på fel sätt av tidigare ägare, och fått sina spröjsade sidohängda fönster utbytta, har man allt att vinna på att återställa fasaden så som den var. Det kan vara bra att känna till att man kan behöva ansöka om ett bygglov hos kommunen om man vill byta fönstermodell eftersom det då förändrar fasadens utseende.

 

image

 

Billigare att handla fönster direkt från leverantören

Klassiska spröjsade sidohängda fönster ger ett trevligt och ombonat intryck till huset och fasaden. Men för att man också ska få den energibesparing som man önskar vid fönsterbytet måste man även titta på fönstrets u-värde. Ju lägre u-värde ett fönster har desto bättre isolerar det och skyddar mot kyla. För den som bor i norra Sverige, där kylan håller sig kvar längre, är det därför extra viktigt att ta hänsyn till fönstrets u-värde.

Även om man sparar pengar genom lägre värmekostnader då man byter fönster har priset på fönstren stor betydelse för de flesta. Men genom att handla sidohängda fönster med spröjs direkt från tillverkaren kan man spara pengar utan att behöva gå ner i kvalitet och utseende.

Fler nyheter

25 oktober 2021

Downlights